Rétság - Akkor és most

2011.08.21. 13:35

A következő összeállítás során egy időutazásban vehetünk részt. Néhány fotón keresztül összehasonlíthatjuk hogyan is nézett ki Rétság régen és napjainkban.

Az összehasonlításhoz kattintson a képre!

Szerző: galo12

1 komment

Kisvasúttal Betlehembe

2010.12.19. 12:02

Karácsony előtt a Királyréti kisvasúton megelevenedett Jézus születésének története. A kisvasút, mint mozgó nézőtér funkcionált.

Királyréten a Mikulás!

2010.12.04. 19:42

Decembert írunk. Mint ismeretes, ilyenkor Lappföldről a Mikulás ellátogat a gyerekekhez és megajánékozza őket, ha jól viselkedtek az évben. Nem volt ez másképp a Királyréti Erdei Vasúton sem.

Valamikor családok éltek itt az erdőkkel kerítve, ahol most némaság lapul. Puszta volt itt. Hosszú birka akol, néhány cselédház, egy díszes kastély, az uraknak lakhelye.
A kastély lakói régen meghaltak, de a közeli hozzátartozók még néha-néha megjelentek.
Az elhunytak nyughelye az erdős hegyoldalban volt, a kriptában alusszák örök álmukat.

Szerző: galo12

2 komment

SZELLEMJÁRÁS KIRÁLYRÉTEN

2010.10.18. 21:15

SZELLEMJÁRÁS KIRÁLYRÉTEN

 

Október 16-án ellepték a szellemek Királyrétet, pontosabban a Kismaros-Királyrét között közlekedő erdei vasút vonalát. Nem kell megijedni, a szellemek csupán a kismarosi Ámulat Társulat jóvoltából keltek életre és rémisztgették a résztvevőket, legyen az gyerek vagy felnőtt.

Szerző: galo12

1 komment

Szüret 2010, Rétság

2010.10.17. 20:13

2010. október 9-én került megrendezésre a rétsági szüreti felvonulás és bál. Alig lehetett elférni az amúgy lezárt téren, olyan sokan szerettek volna a menettel végigvonulni hírvivő körútra a városunk utcáin. Aztán volt aki azt mondta, hogy az idei "motorizált" felvonulás lesz. Igaz ami igaz, arra is volt bőven jármű, hogy aki vagy túl fiatal, vagy idősebb a kb. 3 km-es gyalogtúrához, autó, utánfutó, lovakocsi platóján haladjon a menettel.
A menetet kétszer is megszakította a bíró és bíróné tánca, majd ismét a lezárt parkolóban folytatódott a mutlatság immár színpadi programokkal.

 

Az itt látható kisvideó Magyarország legrégebbi erdei vasútjainak egyikéről a Királyréti Erdei Vasútról szól, mely az egykor 200 km-t meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat egyik fennmaradt vonala. A Börzsöny legnagyobb medencéjének vizeit összegyűjtő Morgó patak völgyében halad a Dunaparttól Szokolya községen át Királyrétig. Királyrét szinte a hegység közepén van, a legszebb börzsönyi túrák kiindulóhelye.